PERFORMANS ANALİZİ NEDİR ?
Performans analizi genel bir ifadeyle mevcut yapıların düşey ve yatay yük (özellikle deprem) tesiri altındaki durumlarının değerlendirilmesidir. Yapılan çalışma sonucunda; mevcut binanın güncel deprem yönetmelik şartlarını karşılayıp karşılamadığı tespit edilir.
PERFORMANS ANALİZİ NASIL YAPILIR?
Performans düzeyi belirlenip teknik raporun yazılabilmesi için binada ve sahada gözlemsel incelemeler, zemin etüdü, laboratuvar deneyleri ve büro çalışmaları olmak üzere dört aşamalı bir çalışma yapılmaktadır. 2007 Deprem sonrası gündeme gelen ve deprem yönetmeliğine ek olarak 7. Bölümde Deprem Performans Analizi için hesap yöntem ve uygulamaları aktarılmıştır.
Deprem Performans Analizi yapılması istenen mevcut yapıların eski mimari ve statik projesi temin edilir. Eğer yoksa yerinde inceleme yapılarak, yapının rölevesi çıkartılır.
Yapının uygun yerlerden ve katlarından genel beton dayanımını gösterecek şekilde karot numunesi alınır. Röleve, zemin etüt çalışmaları, silindirik basınç dayanımları tespit edilir.
Deprem Performans Analizi yapılacak yapıdan yönetmelik içinde belirtilmiş bilgiye istinaden beton numunesi alınarak, bakanlık tarafından izin verilmiş laboratuarda test ettirilir. Donatıların uygun cihazlar ile ölçümü yapılır, bu sayede yapıda kullanılmış olan demirlerin çap, adet ve özellikle etriye aralıkları tespit edilir. Yapının uygun yerinde muayene çukuru açılır ve temel incelenir. Yapının oturmuş olduğu pardelde jeolojik zemin etüdü yapılır ve zemin numuneleri alınır.
Yukarıda ön hazırlığı yapılmış ve Deprem Performans Analizi için tüm verilere sahibiz. Bundan sonrası işlemlerde binanın 3 boyutlu modellemesi yapılır, hesaplamaları yapılır. Yapısal elemanların hasar durumu ortalaması alınır ve hesapların sonunda yapı performans raporu çıkartılır.